pavel munteanu

Soluţii urbanistice pentru problema drumului de sub calea ferată din Străşeni

De când cu ploile acestea, o mai veche problemă a oraşului Stăşeni apare în atenţia opiniei publice.
Drumul de acces spre partea nordică a oraşului, acelaşi care leagă centru raional cu o jumătate din localităţile acestuia, este impracticabil pe sectorul de sub calea ferată din preajma râului Bâc. Revărsarea râuleţului dar şi existenţa zonei mlăştinoasă din preajma podului, face ca apa la trecerea pe sub pod să ajungă şi la jumate de metru. În rezultat: maşini defectate, apă în salon şi numere de înmatriculare pierdute prin „lac”.

Deşi în anii precedenţi s-au alocat bani pentru rezolvarea problemei, apa tot se acumulează. O soluţie de moment, cum a menţionat şi noul primar al oraşului, este curăţarea albiei Bâcului. Aş mai adăuga aici şi săparea unor canale de scurgere dar şi construirea unor diguri.

Vizualizare hartă mărită
Pe termen lung, Străşeni ar trebui să se gândească la construirea unui drum de acces la nivelul căii ferate sau deasupra acesteia, ce ar permite o dezvoltare mai bună şi spre nord a oraşului. Întrucât în preajma centrului oraşului se află gara feroviară, aici e interzis de construit drum la nivelul solului peste șinele de tren. În schimb un drum/pod peste calea ferată, chiar dacă e o idee fantezistă, este o soluție ce ar îmbunătăți cu mult situația urbanistică a oraşului.

Un astfel de pod peste calea ferată apare şi într-un proiect a unui Atelier de Creaţie Arhitecturală din Chişinău.

În macheta de mai sus se observă un pod peste calea ferată construită în continuarea străzii Eminescu spre şoseaua Negreşti. Pe pod ar avea acces direct şi transportul de pe drumul naţional, acestea urcând la nivelul lui pe pantele circulare ce s-ar afla, conform proiectului, în zona Gării Auto şi a magazinului „Moldcell” . Peste un cartier, pe machetă se vede o pasarelă construită în continuarea drumului pietonal ce ar porni dinspre azilul de bătrâni, ar trece pe lângă parcul Eminescu, str. Serghei Lazo din spatele Şcolii de Artă, şi ar trece calea ferată spre zona industrială a oraşului.

*Dă Doamne ploaie şi roadă că poduri construim noi! :D


Categorised as: arhitectură şi artă


3 Comments

 1. andrei says:

  solutia e mult mai simpla. demolarea podului si constructia unui drum direct la gara feroviara. un drum cu semafor si cu bariere automate. elvetia si anglia au o sumedenie de asa treceri, noi insa vrem sa fim mai destepti ca ei.

  ps> daca te intereseaza, scriemi pe email si o sa fac rost de harta localitatilor unde am fost si am vazut asemenea treceri.

 2. admin says:

  mă îndoiesc că se poate de construit drum peste liniile de calea ferată direct prin gară. aici trenurile staţionează mai mult şi sunt mai multe linii.. ar opri şi îngreuna circulația celor de pe drum. dacă ai avut în vedere podul ăsta unde se formează lacul, atunci da, e la o distanţa mai mare de gară, se poate de construit drum la nivelul șinelor.

 3. Andrei says:

  Tovarasul “andrei” ce stie cum stau oamenii in “elvetia si anglia”,ne propune defapt sa ne intoarcem de la masina la caruta ,trecerea sub calea ferata e o solutie mult mai “elvetiana” decat constructia unui drum rutier prin gara (asa poate fac in Africa sau in Islamabad).Problema e in inteligenta supranaturala a unor moldoveni ,si coruptia domniilor lor ,daca primaria Straseni sau consiliul raional isi faceau treaba ,nu apareau asa probleme(acea trecere a functionat fara prbleme pe timpul URSS),adica sa curate si sa amenajeze albia ,dar banii se duc pe masini ,case si curvele alesilor locali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>