pavel munteanu

Secretul bunelului meu

Acum 84 de ani, la 17 martie 1927, se năștea bunelul meu, Munteanu Gheorghe.
În 1945, când împlinise18 ani, când încă nu se terminase râzboiul, trebuia să fie înrolat în armată şi să plece pe front. Întrucât şi tatăl său(străbunicul meu) se afla pe front, bunelul s-a ascuns de autorităţi şi nu a plecat la război. Peste doi ani, după ce se instaurase regimul sovietic, a fost nevoit să facă totuşi armata. Fiind considerat un fugar, a fost trimis să facă armata tocmai în Kazahstan, în regiunea orașului Semipalatinsk.
Acolo Stalin construia primul şi cel mai mare poligon sovietic de testare a armelor nucleare. Probabil la construcţia lui a lucrat şi bunelul.
După vreo doi ani, bunicul s-a întors acasă. Dar deja era invalid. Era ,,lipit” de pat. Tot ce se întâmplase acolo, în armată, a rămas în secret. Doar după moartea lui, în 1974, tatăl meu aflase de la o rudă că boala care la țintuit de pat se trage de la radiațiile atomice. El, împreună cu alți soldați fiind impuși să se scalde într-un lac cu apă radioactivă.

*din 1949 până în 1989 la poligonul de la Semipalatinsk au fost făcute 468 de teste atomice.

foto: Primul test atomic al URSS.  29 august 1949. Semipalatinsk


Categorised as: istorie


3 Comments

  1. Radu says:

    Ah, ne povestise nouă profu de fizică despre acel lac. Dacă nu mă greşesc acel lac de fap, era craterul format în urma exploziei unei bombe atomice..

  2. admin says:

    Nuştiu. Nu vorbise el multe despre anii de armată, şi puţine se ştia despre ce este o armă atomică. Se ţinea în secret multe atunci, în războiul rece.. şi tata încă era copil să se intereseze mai mult despre armata bunicului.

  3. gheorghe says:

    de unde ai luat toata informatia si tatal meu mia spus cu bunelul a facut armata in acea regiune, poate au “slijit” impreuna buneii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>