pavel munteanu

Scriitoarea Elena Dobroşinschi-Mălai – învățătoare în Vorniceniul interbelic

Elena Dobroșinschi-Malai

Revista literară clujeană „Cosânzeana”, publică în 1926 lucrarea „Sărmanul Ioniță” de Elena Dobroșinschi. Iar la finalul ei, în mici date biografice, e menționat că domnișoara este învățătoare în comuna Vorniceni, județul Lăpușna.

Elena Dobrosinschi

Elena Dobrosinschi

Elena Dobrosinschi

În volumul „Figuri contemporane din Basarabia”, din 1939, aflăm că Elena Dobroșinschi-Malai este învățătoare-scriitoare, născută la 11 martie 1898. „După absolvirea școlii Eparhiale din Chișinău, s-a dedicat carierei de învățătoare. În 1917 s-a distins prin activitate pe teren național, prin grai și scris. În timpul misionarismului național a răspândit cărți românești în satele de pe malul Nistrului. A fost transferată cu serviciul la Chișinău, unde a continuat să colaboreze la revistele și ziarele: „România Nouă”, „Răsăritul”, „Moldova de la Nistru”, „Școala Basarabeană”, etc., la revistele „Cosinzeana”, „Societatea de mâine” din Cluj, revista „Învățătorul” din București, etc. Cărți publicate: „Picături de rouă” (poezii), „Melodia mâhnirii” (poezii). Sub tipar: „Murmur de izvoare” (poezii), „Pe treptele visării” (poeme) și „Câmpia durerii” (nuvele).”

Iar vipmagazin.md/retro publică o fotografiei însoțită de umătorul text: „Elena Malai-Dobroşinschi a fost una dintre scriitoarele cele mai interesante din perioada interbelică. Prozatoare, poetă şi eseistă, ea era cunoscută în Schinoasa Chişinăului, în primul rînd, ca o foarte bună profesoară de clasele primare de la şcoala din localitate. Opera ei poetică a avut rezonanţă în epocă şi cele cîteva plachete de versuri: Picături de rouă, Melodia mîhnirii, Murmur de izvoare, Pe treptele visării au fost gustate cu plăcere de cititori şi apreciate de critici. A colaborat în presa periodică începînd cu anul 1917: România Nouă, Moldova de la Nistru şi terminînd cu celebra revistă interbelică Viaţa Basarabiei. A lăsat o vastă operă în manuscris, deoarece după 1940, după refugiul din Basarabia, n-a mai avut nici o posibilitate să editeze. În această poză executată în 1928 au fost fotografiaţi soţii Malai chiar în anul căsătoriei, fiindcă în acest an Elena Dobroşinschi s-a căsătorit cu Naum Malai. Este poza a doi intelectuali, Naum Malai ţine în mînă ziarul Dimineaţa, iar la picioare lor stau aranjate frumos atributele epocii: două pălării şi o pereche de mănuşi.”

 


Categorised as: basarabia, carte, istorie, romanism, Vorniceni


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>