pavel munteanu

Schema metroului din Chişinău

Municipiul Chişinău, pe lângă capitală, mai are în componenţa sa şi alte localităţi (oraşe şi comune). Populaţia capitalei se apropie de 800.000 locuitori. Transportul a devenit o problemă majoră pentru Chişinău, unde numărul maşinilor personale a crescut foarte mult în ultimii 20 de ani. În anul 2005, Institutul Naţional de Cercetări şi Proiectări Urbanproiect a elaborat Planul strategic de dezvoltare social-economică al Chişinăului până în anul 2020. În el, la punctul 4.1.4 (Transportul şi reţeaua stradală) se spune:

„Acordarea pentru transportul din raza oraşului a serviciilor Căii Ferate Moldoveneşti pe segmentul Străşeni – Ghidighici – Sculeni – Visterniceni – Gara feroviară Chişinău – Botanica de Jos – Aeroportul – Revaca, pentru aceasta fiind necesară amenajarea platformelor pentru haltele noi”

Îndemnat de acestă recomandare, geograful Andrei Herzen, vine cu propunerea construirii unui metrou la Chişinău, care ar urmă să deţină trei linii ce leagă oraşele din suburbie şi să se intersecteaze în trei puncte din Chişinău.

Schema metroului din Chişinău. click pentru a mări

Conform unei clasificări recunoscute, metroul este unica rezolvare corectă şi ecologică a problemei transportului într-un oraş ce depăşeşte 500.000 locuitori. Deşi adeseori se crede că metroul înseamnă doar tuneluri subterane – nu e aşa. Un metrou poate fi o combinaţie dintre linii de suprafaţă şi cele subterane, idee folosită şi de autorul acestei scheme, conform căreia, ar urma să se sape tuneluri doar în zona oraşului Chişinău. Din câte se poate vedea, pe linia roşie (Străşeni – Mereni), din cele 19 staţii prezentate, 11 deja există şi se folosesc de către Căile Ferate ale Moldovei.
Cine ştie, poate ajungem în 2020 să ne ducem la Chişinău cu metroul.

„Atenţie! Uşile se închid! Următoarea staţie – Romaniţa, Cojuşna”


Categorised as: arhitectură şi artă


12 Comments

 1. Vitalicus says:

  Veche schema, dar genială.

 2. Vitalicus says:

  Schema e super, poate in raza Chisinaului ar trebui si o linie pe cerc.
  Metro, mai devreme, sau mai tarziu va trebui, dar mai intâi să se gândească la centrala atomică, să se rezolve problema erergiei.

 3. 4elovek says:

  nu e chiar asa de super um credeti voi…in ditamai chisinau doar 5-6 statii..linii de 50 km? nu asa ar trebui..intre statiile metroului tre sa fie 2-3 statii de trolik..metroul tre sa faca 2 min intre statii..da pe jos pe deasupra vreo 15..da asa…care a sa fie diferenta intre tren si metrou…”ma duc la 9 45 sa nu intarzii la metrou?”

 4. RusTiK says:

  Sunteţi proşti sau ce? Încă de pe vremea sovietică a fost închis proiectul de metrou, din cauza componenţei chimice a pămîntului: foarte mult lut şi apă, inclusiv ape pluviale.
  Sunteţi proşti? NICIODATĂ nu va fi metrou n moldova – NU ESTE POSIBIL!

  + schema nu este deloc genială sau ieşită din comun. Mai bine a-i acătui una pentur drumuri sau drumuri circulare.

  Dacă nu te ajunge capul? Atunci nu ai decît să mergi pînă-n braşov, să te plimbi cu taxiul să să faci un copy/paste :) – ca şi orice alt moldovean.

  BAFTĂ

 5. andrew says:

  schema e interesanta, si chiar inspiranta, surtik, gresesti, pentru ca la moment exista tehnologii care permit sa pui metrou chiar si pe fundul marii, asa ca nu apele pluviale sunt motivul pentru care in urmatori 50 ani nu vedem noi metrou aici, ci coruptia. uitati-va in ce tara traim: voi vreti metrou intr-o tara care se tine 90% pe banii trimisi de femeile ce spala vecee in europa? fiti seriosi. coruptia e ceea ce o sa ne manance planul cu metroul si de data asta

 6. jeanfriends says:

  RusTik, dupa toate cele enumarate si reprosate de tine se subitelege ca am fi noi toti prosti si tu unicul capabil, pentru un Inginer constructor sau multe alte probleme (prostesti de altfel), enumarate de tine sunt jucarii de adormit copii, datii pace Constructorilor si Arhitectilor sa faca ce au ei de facut ca o fac destul de bine va asigur, nu incercati sa dovediti si sa demonstrati ceea ce sa demonstrat cu mult timp in urmas sau nu incercati sa luati decizii in numele altor persoane care ii avizati prin asa numitele voastre probleme.

 7. bioshok says:

  Rustik

  Da cate orase sunt in zone seismice, pline de inundatii, etc etc si au si metrousri si trenuri super-rapide si multe altele. Chisinaul e rai pentru a construi ceva.
  Ori sa chemam japonezii si chinezii sa ne invete cum sa construim?

 8. igor says:

  FRATILOR.E de inteles ca visul la minuni e ceva placut.sint multe prioritatzi in fatza.shi pina nu se rezolva problema infrastructurii terestre…..uitati de cea subterana. generatia noastra e martor a creshterei suprafetzelor acoperite cu edificii fie de tip individual ,comun,sau industrial printre care nici picatura de spatii comune cum ar fi parcuri,,,,scoli,,,,,gradinitze.nu mai vorbesc de centre culturale centre pentru sport sau vreo piscina.
  mii de case construite in jurul orasului ce nici nau asfalt.nau transport public in o raza mai mica de 300 metri shi noi visam la metrou.
  ce iluzie.
  ma intristeaza ca cineva crede in asa ceva.
  eu traiesc intrun orash din spania ce are o suprafata shi o populatie similara cu chisinaul.ba chiar densitatea e mai mare.
  aici niciodata nu vor avea necesitate de metrou pentru ca au grija de infrastructura drumurilor shi nu se gindesc la poveshti.

 9. andrei says:

  Proectul e bun, dar iarasi este nevoie in primul rind sa fie dezvoltata infrastructura economica, ca acest transport sa fie rentabil. In majoritatea oraselor, marea parte a transportului public este subventionat de municipalitate. Pretul pe care il plateste calatorul reprezinta doar o parte din cheltuieli reale. Restul cheltuielelor sunt acoperite din impozitele platite la stat a diferitor intreprinderi locate in acest oras. Iata de ce transportul public din municipiul chisinau a suferit atit de mult dupa independenta si “privatizare” – distrugerea uzinelor principale din Chisinau, iar tariful la transport n-a incetat sa creasca de la an la an. Intr-adevar, Chisinaul in ziua de azi reprezinta mai curind o piata de desfacere agricola si de terfe, unde in mare parte impozitele nu sunt varsate la stat. Daca vreti metrou, ginditi-va mai intii la dezvoltarea economica a orasului. Altfel o sa fie un proiect care doar va stoarce bani.

 10. Radu Chibzii says:

  Sunt trei probleme cele mai importatante pentru ca chisinauienii si basarabenii sa fie fericiti:
  1. Construirea liniilor de tramvai.
  2. Construirea liniilor de metrou subterane in Chisinau.
  3. Unirea cu Romania.
  Bravo, Pavel! :-)

 11. Radu Chibzii says:

  Asi putea inca sa adaug, ca moldovenii nostri au experienta in a construi beciuri subterane, fie si ca exemplu 120 km lungime a beciurilor Cricova. Deci totul e posibil, cu munca si rabdare. :-)

 12. Igor says:

  La tema asta cu metroul din Chisinau, vreau sa spun ca eu singur am planuit o harta a metroului din Chisinau. Eu sper si cred in asta ca cindva o sa apara metrou in Chisinau, dar nu stiu cind

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>