pavel munteanu

Teodor Baconschi, ministrul de externe al României îşi trage rădăcinile din Lozova, Străşeni

La 14 februarie 1963, se năştea la Bucureşti, ca fiu al poetului A.E. Baconsky, actualul ministru de externe al Românie –  Teodor Baconschi.

Până aici nici o legătură a omului de stat din România cu satul Lozova din Străşeni.  Adâncindu-ne însă în biografia acestuia, putem să aflăm că Baconshi se trage din vechi familii de răzeși ai ținuturilor Lăpuşna și Orhei. După cum spune biograful Pavel Ţugui, strămoșii pe linie paternă a familiei Baconschi, numiţi la început Zimbreanu, se trag din Vâscăuţi, județul Orhei. Numele de Baconschi se trage însă de la un nobil polonez refugiat la Lozova. Acesta, neavând copii, înfiază unul din familia Zimbreanu. Copilul moștenește averea tatălui adoptiv şi își păstrează și numele. Un urmaș al acestuia, Eftimie (n. 1902), fiul lui Ion si Maria Baconschi, este bunelul actualului ministru român. Acesta, după ce face studii teologice, este hirotonisit preot (anul 1923) în comuna Cafa din jud. Hotin. Se căsătorise în prealabil cu învăţătoarea Liuba Marian, fiica învățătorului-diacon Vasile Marian din Lozova. Aici, la Cafa, în 1925 se naște tatăl lui Teodor Baconschi, poetul Anatol Baconsky.

Anatol îşi face studiile la Chisinau şi, în septembrie 1943, elev în clasa a VII-a, debutează cu versuri în „Mugurel”, revista liceului „Alecu Russo”. În martie 1944, familia Baconsky se refugiază în Oltenia. După război, Anatol Baconsky îşi continua activitatea literară, scriind atât poezie și proză, cât și publicistică. A murit în timpul cutremurului din 4 martie 1977, în casa unor prieteni, împreună cu soția sa, Clara.

Fiul Teodor a studiat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. După revoluție devine consilier la Ministerul Culturii. Tot atunci obținând o bursă de doctorat la o universitate din Paris. Întors acasă este numit, în decursul anilor, ambasador la Sfântul Scaun, în San Marino, apoi în Portugalia, Franța, Andorra și Monaco.

Din decembrie 2009, este numit ministru de externe al României în guvernul Boc.
În timpul de când deține portofoliul de ministru de externe al României, Teodor Baconschi a întreprins câteva vizite de lucru în Moldova, ultima fiind la sfârșitului lui septembrie 2010, când, pe lângă întrevederi cu oficialii de aici, a inaugurat la Chișinău Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

sursa foto


Categorised as: istorie


5 Comments

 1. Mihai says:

  Domnulei Ministru oare dece am primit Refuz din partea ambasadei Romane sa merg la Brasov pentru 5 zile la munte ?

 2. AKNA LEDEW says:

  Domnul ministru Baconshi este fiul nelegitim al poetului Anatol Baconschi. Mama sa nefiind Clara.
  El nefiind recunoscut de familia Baconschi care a fost impotriva decit dupa moartea tatalui cind bunicul sau l-a recunoscut si i-a fost modificat actul de nastere.

 3. mark twain says:

  Legitim sau nelegitim, aceasta nu mai conteaza. Conteza, insa faptul ca este o mare lichea si o mare primejdie pentru unitatea statului roman. Bineinteles, in concurs cu Licheaua( Liiceanu), Tismaneanu, MRU, Traian Ungureanu, Monica Macovei s.a.

 4. mark twain says:

  Legitim sau nelegitim, aceasta nu mai conteaza. Conteza, insa faptul ca este o mare lichea si o mare primejdie pentru unitatea statului roman. Bineinteles, in concurs cu Licheaua( Liiceanu), Tismaneanu, MRU, Traian Ungureanu, Monica Macovei s.a.

  Sunteti niste ticalosi, in slujba Banditului! De ce nu publicati comentariul. Sa va fie rusine

 5. mark twain says:

  Legitim sau nelegitim, aceasta nu mai conteaza. Conteaza, insa faptul, ca este o mare lichea si o mare primejdie pentru unitatea statului roman. Bineinteles, in concurs cu Licheaua( Liiceanu), Tismaneanu, MRU, Traian Ungureanu, Monica Macovei s.a.

  Sunteti niste ticalosi, in slujba Banditului! De ce nu publicati comentariul. Sa va fie rusine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>